AKTUELLT insändare om amalgamenheten i Uppsala

Amalgamenheten
Det totala sveket mot de amalgamskadade patienterna
läggs ner

Här är en av de insändare UNT "vägrar" ta in, är vänskaps-korruptionen så total att man nu totalt stryper den fria debatten?


Vi behöver Amalgamenheten

I 19 år har jag varit sjuk. Det har varit intressanta och lärorika år. Ibland har det varit mycket svårt och stundtals har tillfälligheter räddat mig från undergång. De första 7 sjukåren hade jag ingen aning om vad grundorsaken till mina symtom var, Inte heller någon av alla de läkare, som konsulterades, kunde, ville eller vågade se orsakssambanden. Som mest hade jag c:a 100 sjukdomssymtom. Jag var missförstådd, misstrodd och hamnade vid sidan om det skyddande välfärdssystemet.

Är 1988 var jag tvungen att börja lita på mina sinnen och förstod att problemen kunde komma från tänderna. Tandvårdsskadeförbundet kontaktades. Pusselbitarna började sakta falla på plats ju mer kunskap jag kunde ta in.

Tandläkaren bytte ut amalgamfyllningarna men ersatte med andra olämpliga material, som bl.a. innehöll sulfa. Vid inkallandet av alla mina läkarjournaler visade det sig, att redan många år tidigare hade en reaktion liknande allergichock inträffat. Varningstext med fet stil följde; Undvik sulfa, undvik sulfa! Det applicerades i tänderna och läckte ut i min kropp dygnet runt i 9 år. Sådant händer när läkare och tandläkare inte samarbetar och båda parter inte har tillräcklig utbildning och patienten är hänvisad till sin egen förmåga att finna kunskap och hjälpare.

År 1996 kom jag till Amalgamenheten (AE) efter att ha kämpat mot makthavare i 3 år. Enligt proverna fanns störningar i immunsystemet och remiss med behandlingsplan skickade till tandläkaren. Försäkringskassan Dalarna med stöd av Socialstyrelsen vägrade att betala min behandling med motivet, att patienten inte kan bevisa, att hon är sjuk p.g.a. tandfyllnadsmaterial. Skall bevisbördan ligga hos patienten? När skall myndigheterna vetenskapligt bevisa att tandlagningsmaterial är ofarliga?

AE behövs och måste få tid och pengar att utvecklas. Hjälpbehovet frän oss patienter är akut och mycket stort. Utan sådana som dr Lindvall och dr Danersund har vi inte en chans. Vad blir kostnaderna i ett samhälle som inte fungerar? När ansvariga myndigheter fullständigt jagar, förföljer och trakasserar våra hjälpare, vägrar patienter rätt vård och behandling! För min del som tandvårdsskadad patient har priset varit högt, genom fysiskt, psykiskt, socialt och ekonomiskt lidande. Vad skall man ha för krav på en patient?

M o r a 1999.10.14

Anna- Lisa Mandfloen,
44-årig tvåbarnsmor

Demonstration på måndag

Arga och förbittrade patienter kommer att möta upp till en demonstration, för att visa sitt missnöje med sjukhusledningens och politikernas agerande i frågan om Amalgamenheten i Uppsala.
  
Fakta om

Landstingsråd
Mats O Karlsson

Ordförande i sjukhusstyrelsen
Gunnar Hofring

Landstingsstyrelsen

Sjukhusstyrelsen

 
Sista ordet

Ännu är inte sista ordet sagt i den här frågan, det finns fler exempel då politiker har tvingats backa på grund av opinionstrycket, så ännu finns hopp, tveka därför inte - din medverkan kan vara viktig.

 


Läs mer:

Amalgamenheten läggs ner

Nöjda patienter vid Amalgamenheten Här finns Rapporten från amalgamenheten

Akademiska sjukhusets websida och fakultetsrapporten

"Amalgamenhetens vara eller icke vara" Tandvårdsskadeförbundet

Miljonförlust ger miljonvinst

    -----------   några av de insändare Upsala Nya Tidning nobbat   ----------

Tandläkare behöver Amalgamenheten

Politikerna är ansvariga för Amalgamenheten

Brev till styrelsen för Akademiska sjukhuset

 

"Fri från amalgam - och frisk" Karin Engström var dömd till ett liv i rullstol före 25 års ålder, försäkringskassan ville erbjuda sjukpension, men efter en utredning på amalgamenheten och amalgamsnering blir hon nu bättre och bättre för var dag som går, skriver Arbetarbladet.

Socialstyrelsen kränker de drabbade ett brev från en av patienterna.

Vid andra liknande enheter finns däremot ett starkt missnöje hos patienterna mot omhändertagande och behandling.


Här är några av de insändare som släppts fram av pressen, så snart som möjligt kommer vi här också att presentera en del av de insändare man vägrat att släppa in!

Hur kan ni tänka tanken?

Fatta ett klokt beslut

Stöd amalgamenheten

Många behöver amalgam-enhetenÅter till förstasidan
Välkommen och tyck till i gästboken
© http://www.kvicksilver.org/