Riksdagsman Marianne Andersson ( C ) insändare i Skövde Nyheter 3 sept. 97.
Sverige har en lång tradition med självständiga myndigheter där politiker inte kan lägga sig i enskilda beslut.
Det är en god princip att ha klara roller där myndigheterna har att tillämpa de lagar som beslutas i riksdagen. Allt oftare händer det emellertid att de beslut som fattas av olika myndigheter inte stämmer med riksdagsbesluten vilket leder till förvirring och rättsosäkerhet bland allmänheten och minskar trovärdigheten både för myndigheter och politiker.
Nu senast gäller del elöverkänsliga personer som förvägras sjukpenning på grund av att Riksförsäkringsverket hävdar att elöverkänslighet inte är en sjukdom. Samtidigt har riksdagen upprepade tillfällen uttryckt förståenlse för de elöverkänsligas situation, uppmuntrat elsanering av bostäder och arbetsplatser och överhuvudtaget förordat försiktighetsprincipen. Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska människors sjukdom tas på allvar.
Jag har nåtts av flera vittnesbörd om att försäkringskassorna behandlar elöverkänsliga olika i olika delar av landet. Västsverige tycks inta en mycket hård attityd och det finns flera exempel på bemötande som kan uppfattas som rena trakaserier där man på alla sätt försöker få patienterna att klassas som psykiskt sjuka. Istället för att försöka hjälpa den sjuke tillbaka till ett aktivt liv och till arbete försöker man på alla sätt trycka ner honom/henne. Det har inget med ekonomi att göra utan är ren maktfullkomlighet.
Marianne Andersson
riksdagsledamot (c)