INSÄNDARE

 
 

Klarspråk
98-01-30

Nu är amalgamdebatten igång igen.
Förra veckan kom flera rapporter om amalgamets förträfflighet och i förrgår hörde vi på nyheterna att amalgamanvändningen ökar.

Varför har tandläkarna inte skyldighet att informera sina patienter att hälften av innehållet i en amalgamplomb är rent kvicksilver?

Kvicksilver är flyktigt i rumstemeperatur och läcker ut i små, små droppar när man tuggar, dricker varma drycker och äter sura livsmedel.

Jag försökte köpa en kvicksilvertermometer idag? Men det är förbjudet för miljöns skull.

Jag har ett förslag
Varför inte använda sig av pantsystem. Du har säkert någon kvicksilver- termometer kvar i byrålådan du kan läman till tandläkaren nästa gång.   Du skall sätta in en fyllning.   Du bör kunna kan få 5-6 st amalgam- fyllningar för den, eller lämna in 10 st kvicksilverbatterier per fyllning.
Kanske kunde det då bli ännu billigare.

Eller har svenska folket samlat in så mycket kvicksilver för slutförvar att man inte vet var man skall göra av det? Är det därför amalgamet är billigare?
Tänker dom sig använda Tandvårdsförsäkringen för att förbilliga de miljöfarliga transporterna och de bergrum flera hundra meter under mark man planerar för slutförvaring av kvicksilver?
Det allra bästa stället är ju i människors tänder enligt Socialstyrelsen.

Vi som sedan blir sjuka av det, riskerar att bli utkastade från sjukvård och sjukförsäkring. I bästa fall skickar dom oss till psyket, annars får vi försöka klara oss bäst vi kan, för amalgamsjuka och elöverkänslighet det existerar ju inte i läroböckerna., medan vi sjuka verkligen har beprövad erfarenhet.

Amalgamskadad, elöverkänslig elingenjör som är frisk och fullt arbetsför efter riktig, metallfri amalgamsanering.

Monica Nilsson i Västerås

   


Välkommen och tyck till i gästboken