INTERNATIONELLT

Rubriken ovan.

FARA FYLLDA TÄNDER

Nej, "plomberna" innehåller inte bly, men kvicksilver som också är giftigt. Utomlands vidtar man åtgärder.
I Frankrike gör man ingenting. Som vanligt.

Amalgamdebatten pågår inte bara i Sverige. Ovanstående rubrik återfinns i den Franska veckotidningen Marianne, men även i fransk-tv pågår debatten.

Fransmännen reagerar kraftigt och tycker att de medicinska och politiska organen reagerar långsamt med att erkänna att kvicksilver som finns i amalgamfyllningar är farligt för hälsan, trots tidigare historier med smittat blod, asbest och galna kor.

Men i Frankrike liksom i Sverige anser tandläkarorganisationerna att "det kvicksilver som kommer från amalgam framkallar ingen toxisk reaktion" Och Ledaren för den mäktiga nationalföreningen av dentala branschorganisationer, Philippe Eveilleau råder helt enkelt det franska folket att inte låta sig "förföras av påståenden i media som en annan fårskock".

Historien upprepar sig.

Detta låter väldigt likt vad som varit i Sverige, men Fransmännen reagerar inte med våran flathet utan nu lämnar de 19 första in en stämning för förgiftning, dr. Jean-Jacques Melet ger dem stöd och har bildat en organisation för att organisera offren.

Ett exempel: Christelle 27 år, butiksbiträde i Meurthe-et-Moselle: "Jag har ett tiotal amalgamfyllningar och fick 1997 veta att jag har en enorm kvicksilverhalt i saliven. Min dotter föddes 1995 med en hjärnskada. Vid 2½ år är hon som en fyra månaders baby. Jag har begärt analyser som visat att hon har mycket kvicksilver i kroppen. Varifrån kan detta gift ha kommit om det inte överförts under min graviditet, eftersom hennes tänder aldrig lagats och vi inte har slagit sönder någon kvicksilvertermometer hemma?" Hundratals redogörelser liknande denna sammanställs nu och "kommer snart att utmynna i nya stämningar" förklarar Brigitte Chardon, ordförande.

En våg av rättsliga aktioner befaras redan av många tandläkare. De säger vid förtroliga samtal att "om våra ledare inte ändrar attityd när våra patienter vill dra oss inför domstol kommer hela professionen att bli smutsad".

Många tandläkare har redan bannlyst amalgam på sina mottagningar men ingen vågar uttala sig offentligt. Detta av rädsla för att drabbas av fördömanden från tandläkarnas disciplinnämnd.

 

Detta händer i Frankrike våren -98

Välkommen och tyck till i gästboken