Varningstext på tandkrämstuber
I USA och Kanada skall tandkrämstuber ha varningstext, Dr. Hardy Limeback som är tandläkarprofessor vid Torontos universitet och som under lång tid varit rådgivare till den Kanadensiska tandläkarföreningen, säger att:
"BARN UNDER TRE ÅR SKALL ALDRIG ANVÄNDA FLUORTANDKRÄM"
Han är bekymrad för de långsiktiga effekterna, i de områden där man har naturligt högt fluor i vatten finns klara hälsoproblem, i Sverige har vi inte generelt så höga värden men på många platser, kanske särskilt i egna brunnar kommer de upp till och i vissa fall överskrider de WHOs gränsvärd, då kan det knappast vara tillrådligt att tillföra kroppen mer via olika tandpastor.
Kolera eller Pest ?
Om fluor minskar karies risken är en fråga man inte kan få ett entydigt svar på, forskningsresultaten är inte entydiga och det finns anmärkningsvärda saker i tillvägagångsättet i flera av studierna.
Dett skall då ställas mot de allmäna hälsorisker det innebär, med ökade risker för olika frakturer på skelettet när det blir hårt och sprött, är det så att även tänderna blir sköra och spricker?, klart är dock att de missfärgas av för mycket fluor.
Expert byter ståndpunkt
I en artikel i Toronto Star berättar DR. Hardy att han helt har ändrat uppfatning om fluorering och fluorbehandling.
"Efterhand som fler och fler respekterade forskare och kunniga börjar tala om de skadeverkningar kronisk påverkan av fluor kan ge, kan vi bara hoppas att tandläkaran vill besvära sig med att läsa den dokumenterade forskningen."
Fluor endast på tänderna
Fluor skall bara vara på tänderna, men hur undviker man då att få i sig det? Enligt Dr. Hardy skall man absolut inte svälja utan spotta ut all fluortandkräm.
Med detta som bakgrund är agerandet hos den folktandvård vi kollat mycket märkligt. De rekomenderar att barn skall tugga fluortuggummi och suga på fluortabletter, detta stannar ju inte i munnen utan alltihop får de ju i sig! Kanske är inte detta unikt, har ditt barn fått sådana rekomendationer? Skicka då ett e-mail så vi får veta hur vanligt detta är.
Vem skall man tro på?
I "Ojour Odent" 1996 kan man läsa att Sverige som ett av de första länderna slutade med fluortabletter redan 1987 ! ! !
Visserligen gällde detta den typ av fluortabletter som man svalde, men fluoret i sugtabletterna får man ju också i sig!
"- Jag ser samma attityder vad gäller amalgam och kvicksilver som fanns för
fluoren - 'det är helt biverkningsfritt' sa man. Men kunskaperna som de
uttalandena baserar sig på är ganska magra. Ingen penetrerande forskning är
gjord." ( Jan Ekstrand, ajour-ODONT 4/96 )
Har denna kunskap ännu inte nått ut till klinkerna?