ALTERNATIVA METODER PÅ FRAMMARSCH I NORRA ÄLSVBORGS SJUKVÅRD
I Trollhättans Tidning (7/8) finns en artikel om lasarettet i Trollhättan-Vänersborg-Uddevalla (NU-sjukvården) och dess förhållningssätt till MS (Fibromyalgi, Wiplash etc).
Här tillämpar man - i vissa fall - Birgitta Brunes behandlingsmetoder på MS och köper rehabiliteringsplatser hos henne. I artikeln påpekar Brunes att hon inte botar MS utan snarare symptombehandlar dem.
Artikeln är upphängd på att en kvinna, sjuksköterska, för nio år sedan fick MS. Hon var 1993 så dålig att hon knappt kunde gå. Då kom hon i kontakt med Brunes som ordinerade vitaminer och mineraler och förmedlade hjälp med amalgamsanering. Ett tredje led i Brunes behandling brukar vara psykoterapeutiskt. (I det här fallet enbart samtal, stöd och råd från Brunes själv.)
I dag kan kvinnan arbeta igen och känner sig allt bättre för var dag.
Enligt artikeln i Trollhättans tidning är NU-sjukvården den enda arbetsplats inom landstingen som tillämpar Brunes modell för rehabilitering. Överläkaren vid neurologen, Magnus Browallius, tycker att det är OK att Landstinget har olika slags behandlingsmetoder trots att han anser Brunes metoder "ovetenskapliga" och menar att hon "går emot Socialstyrelsens utredningar när hon rekommenderar amalgamsaneringar av tänderna." Trots att Browallius är kritisk mot Brunes metoder kan han dock tänka sig att förnya recept från Brunes om patienterna uppsöker honom. På de neurologiska avdelningarna används traditionell behandling. Brunes metoder används enbart när man köper in behandling hos henne.
Rehabiliteringshandläggaren vid NU-sjukvården är Mats Lind. Han arbetar tillsammans med försäkringskassan och läkare inom företagshälsovården. Här har man utarbetat ett rehabiliteringsprogram för MS-drabbade. Erfarenheterna är positiva:
-Det är svårt att mäta effekterna av en sån här behandling. Men jag ser ju att tjejerna som går hos Birgitta Brunes mår mycket bättre, och kommer igång i jobb snabbt.
Alternativa behandlingsmetoder och synsätt är alltså på frammarsch inom sjukvården i Älvsborg. De sex rehabiliteringsplatser som landstinget för närvarande köper grundar sig alltså på goda erfarenheter - alldeles oavsett Socialstyrelsens och andras teorier om "vetenskap och beprövad erfarenhet". Någon gång måste väl för övrigt nya erfarenheter prövas.
Jan Åberg
|