AKTUELLT 2003-10-14

BUSINESS AS USUAL!

Nyligen invaderades Sverige av utländska excellenser, inbjudna av ja-sidan inför folkomröstningen. De gav oss "rådet" att säga ja, hotade med följderna av ett nej till euron. Tyvärr får vi nog leva med såna inblandningar; EU:s sak är, som bekant, "vår". Men hur är förhållandet till Asien? Nu senast stormar det om Ostindiefararen Göteborg. När fartyget gled av stapeln i somras var knappt ett öga torrt. Kommunalråden gjorde vågen tillsammans med dignitärerna från den kinesiska ambassaden, och trehundra tillresta gäster från Kina som övervakade händelsen.

Alla göteborgare var dock inte lika entusiastiska. I Göteborg finns , medlemmar i den svenska Falungong-rörelsen. De har i många år visat på det kinesiska förtrycket mot oliktänkande - som får Saddams Irak att blekna vid en jämförelse. De kinesiska representanterna i Göteborg har blivit allt mer besvärade: lovordade inte Göran Persson den "kinesiska stabiliteten"? Har inte Ericsson och Svenskt Näringsliv försäkrat att affärer och politik inte hör ihop? Är inte kinesiska fängslanden och tortyr av Falungong "interna angelägenheter" längre? Hur kan då de här falungongarna tillåtas kritisera Kina i Göteborg?

Kinas konsulat i Göteborg agerade därför nyligen genom att dels uppvakta närradiochefen i Göteborg och dels den kommunala idrotts-och föreningsförvaltningen (som finansierar verksamheten) med krav på att stoppa Falungongarnas närradioprogram. De fick ett klart nej på detta. TV 4 frågade Kinas generalkonsul Yuan Wenjin i Göteborg om anledningen. Han medgav öppet att man hade agerat för att stoppa Falungongs närradiosändingar, och förklarade varför:

"Jag tycker att både demokrati och yttrandefrihet har sina gränser. Det är helt fel att låta en kultorganisation säga vad som helst...Falungongrörelsen sprider lögner om Kina."

Falungongrörelsen i Göteborg har polisanmält konsulatet. UD har i en första kommentar ställt sig kritiskt till agerandet. Är det tillräckligt?. Konsuln och de anställda som agerat måste nu UD förklara som "icke önskvärda" i Sverige. Sverige är förvisso ett litet land, och Kina ett väldigt stort. Men just av den anledningen måste vi aktivt freda oss mot kinesiska angrepp på våra fri-och rättigheter och inblandning i svenska angelägenheter. UD bör förmå Generalkonsuln i Göteborg att omgående packa sina väskor för att sedan flyga till Beijing.

Göteborgs kommun måste också ta ställning till det inträffade. Kommunalrådet Göran Johansson tillfrågades i teve om vad han anser om detta. Han sa: -Vi för ingen egen svensk utrikespolitik i Göteborg. Vilken är då den kommunala politiken om det här? Pressad av TV 4 medger han motvilligt att han har en "privat" åsikt: -Det var mindre lyckat att agera så här. Men vad Johansson tycker som Kommunalråd får vi inte veta. Och han säger heller ingenting som lugnar alla de andra exilgrupperna som bedriver närradio, och som har skäl för att oroa sig för likartade påtryckningar från sina hemländer.

Back to business?

Jan Åberg

 

Kommentera inlägget:   skriv, tyck till, din åsikt är viktig i debatten

  Namn:
  e-mail:

Åter till förstasidan
Välkommen och tyck till i gästboken
© http://www.kvicksilver.org/