AKTUELLT 2001-11-09

Halvt kilo kvicksilver i vanligt postpaket!

Om du inte har en
Java-capable
browser, ser du inte
det farliga kvicksilvret
TV4 Uppland rapporterade i går om hur kvicksilver säljs och transporteras, på ett sätt som borde få myndigheterna att gå i taket, men frågan är om det blir någon större reaktion.!

Dentalföretaget, Forsbergs Dental levererade ett halvt kilo mycket giftigt kvicksilver till en privatperson utan att kontrollera om han var behörig.

Nu är företaget polisanmält och riskerar sannolikt åtal.

Mängden kvicksilver är så stor att det lätt kan bli ett terroristvapen där hundratusentals människor kan få allvarliga skador.

Att det dessutom får levererades i ett vanligt paket är ju än mer anmärkningsvärt. När kvicksilver blivit avfall klassas det som högriskavfall och får bara transporteras av miljögodkänd transportör!

I Östergötland anser miljökontoret att 44 gram är "sanslösa mängder", dessa kommer från krossade lysrör som normalt måste transporteras bort med en miljögodkänd transportör.


Pressmeddelande 2001-11-08

 
Ett halvt kg kvicksilver i postpaket!
- Kan lätt användas som terroristvapen.

Kvicksilver från dina amalgamfyllningar är så giftigt att det efter urborrning ska lagras i bergrum, för att inte skada miljön. För att få exportera det krävs synnerliga skäl. Samtidigt kan det farliga kvicksilvret köpas av vem som helst i Sverige. Det upptäckte Thomas Karlsson, generalsekreterare i Amalgamskadefonden.

Transport och hantering av kvicksilveravfall är strikt reglerade. Naturvårdsverket har föreslagit Riksdagen att kvicksilveravfall bör hanteras med samma säkerhetskrav som radioaktivt avfall.
Därför blev överraskningen stor för Thomas Karlsson när han fick köpa kvicksilver utan någon som helst kontroll.

 
Dentalföretag sålde

- Jag ringde till grossisten Forsbergs dental AB i Stockholm och sade: "Hej, jag heter Thomas Karlsson och jag vill köpa ett halvt kilo kvicksilver", och så uppgav jag min gatuadress. De ställde inga frågor om vem jag var och vad jag skulle ha kvicksilvret till.

 
Vem som helst kan beställa!

- Och så skickade de det per post, och på adresslappen stod "Tandläkare Thomas Karlsson", något jag inte sagt att jag var. Ett par dagar senare anlände ett paket via Postens företagsfrakt. Chauffören hade ingen aning om innehållet.
- Det är mycket märkligt att vem som helst kan ringa och beställa kvicksilver, det är ju ett lömskt och mycket farligt gift som vi arbetar för att ta bort ur samhället, säger Thomas Karlsson.

 
Ett av de allra farligaste miljögifterna

Kvicksilver är enligt dagens kunskap ett av de allra farligaste miljögifterna. Kvicksilver förångas i vanlig rumstemperatur och tas lätt upp av andningsorganen. Sedan transporteras det till framför allt hjärnan. Det finns ingen lägre dosgräns för när sjukdomssymtom kan uppträda.

 
Kan lätt användas som terroristvapen

- En terrorist kan lika lätt som jag få tag i kvicksilver, säger Thomas. Tänk dig tanken att han vid ett vanligt besök i Riksdagens plenisal, sprider ut ½ kg på heltäckningsmattan. Det sjunker då till stor del ner i mattan. När sedan mattan dammsugs sprids kvicksilverångan i mycket kraftig omfattning. Varje Riksdagsledamot som besöker plenisalen skulle då befinna sig i en extremt hälsovådlig miljö. Vid vartenda andetag får de i sig kvicksilverånga. Känsligheten för kvicksilver är individuell. De som är allra mest känsliga skulle bli sjuka först sedan skulle fler och fler insjukna med symtom som successivt förvärras. Några av de vanligaste symtomen är mentala störningar, förlorad aptit, koncentrationssvårigheter och försämrat närminne.
Mängden ½ kg är en så stor mängd kvicksilver att det är tillräcklig för att i själva verket förgifta över 11 000 lokaler i samma storlek som plenisalen i Riksdagen.

 
Polisanmälde dentalföretaget

Thomas Karlsson har nu polisanmält Forsbergs Dental för deras slarviga rutiner. Alla företag som säljer kvicksilver är skyldiga att kontrollera att den som köper kvicksilver har tillstånd till detta. För företaget väntar nu sannolikt åtal.

- Jag anade att det var enkelt och nu har jag bevisat det, säger Thomas Karlsson som också har överlämnat kvicksilvret till polisen.

Thomas Karlsson
Amalgamskadefonden

 


Ad delivered by Hi-exchange
 

Mer att läsa:

Kemikalieinspektionen

Lysrörsskandalen: Miljöbrottet växer i omfattning

 

 


Åter till förstasidan
Välkommen och tyck till i gästboken
© http://www.kvicksilver.org/