AKTUELLT 2001-12-19

Forskares trovärdighet


Aftonbladet hade i måndags 17/12 en helsida om professor Hans-Olov Adami, framstående epidemiolog på KI och en av författarna till angreppet på bl a Lennart Hardell i Svenska Dagbladet 3/9, "Forskare som pratar strunt".


Den första artikeln har rubriken "Nobelprofessor hyrs av kemijätte" och kan läsas på <http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,114883,00.html>. Den andra heter "- Att få betalt för arbete ser jag inte som något kontroversiellt", <http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,115077,00.html>.

Artiklarna får verkligen fram väsentligheter på ett utmärkt sätt. Det visar sig att Adami deltog i ett möte i Sydkorea 9-14 september (Dioxin 2001). Resan dit betalades av en stor amerikansk PR-firma, Exponent, som har uppdrag från kemiindustrin att underlätta en officiell omklassificering av dioxinernas farlighet. Adamis rapport "Dioxin and Cancer" kommer att tryckas i en branschanknuten tidskrift. I samband med föredraget i Sydkorea kritiserades Lennart Hardells nu klassiska Hormoslyrforskning, som vittnar om dioxiners cancerogena potential.

Idel tillfälliga sammanträffanden? Läsarna får döma själva.

Hardell angreps i SvD 3/9 också för att han nämnt data som talade för att aspartam kan framkalla hjärntumörer. Artificiella sötningsmedel är rena guldgruvor för tillverkare som har patent. Aspartam har i USA fått ett gediget rykte om sig att ha obehagliga biverkningar, men detta har givetvis avfärdats på samma vis som man gör när det t ex gäller kvicksilver från amalgam. Man höjer bevisribban till dess ingen rapport kommer över och avfärdar individuella fallbeskrivningar som "anekdotiska" eller som sannolikt beroende på någon psykisk störning hos den som klagar.

Aftonbladet hade i nätupplagan 17/12 en artikel om aspartam, "Lightläsk kan göra dig dum" som kom i pappersupplagan följande dag. Artikeln ger ingen god bild av den bakomliggande undersökningen, som eventuellt är ganska lättviktig. Adami och hans medförfattare från 3/9 kommer knappast att gilla den. Den är ju en sådan larmrapport som de försökte påverka redaktörerna landet runt att inte trycka, i varje fall inte utan att fråga en riktig expert först. Se <http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,115060,00.html>.

 
Per Dalén

 


Ad delivered by Hi-exchange
 

Mer att läsa:

"Forskare som pratar strunt"

Medicinsk forskning

"Fusk och forskning"

Säljes KUNDANPASSAD FORSKNING

 

 


Åter till förstasidan
Välkommen och tyck till i gästboken
© http://www.kvicksilver.org/