AKTUELLT

NOKIA OCH ERICSSON TRÖSTAR BARNEN MED SINA NALLAR

"Barnens nya nallar"
är den braskande rubriken i tidningen den 23/6-99.

Nej, det är inte fråga om några nya mjukleksaker, underrubriken lyder: Ericsson och Nokia slåss om barnens gunst.

Ingressen talar om varför:
Ericsson lanserade sin nya ungdomstelefon i går. Nokia visade upp sin "coola" tonårsmodell på Cebitmässan i mars.
"Vi kommer med flera telefoner och andra grejer för tonåringar. Det är en mycket viktig grupp", säger Henrik Pålsson, chef för Ericssons Consumer Lab i Lund."

Ett par citat till ur texten:
"Mobiltelefontillverkarna specialstuderar nu barn och ungdomar. Av de 250 miljoner mobiltelefoner som förväntas säljas på den globala marknaden i år, går en allt högre andel till ungdomar. I Finland, som är världens mobiltätaste land, har redan 5 procent av 6-8-åringarna en egen mobiltelefon. -- --Närmare en tredjedel av de finländska 13-14-åringarna har ett eget mobilabbonnemang -- -Vilken potential! säger Anssi Vanjoki (vice VD Nokia Mobile Phones).
Ericssons nyaste telefon, T10 är specialdesignad för ungdomar. Den finns i skarpa färger som lila, turkos och chockrosa. -- -- -Vi har försökt optimera design, funktion och pris för att locka ungdomarna, säger Henrik Pålsson.
-- -- Men Ericssons och Nokias babymobiler dröjer. Inte ens i Finland har barn upp till fem år med mobiltelefon blivit kunder att räkna med. Men det har testats nallar för småttingar med en stor knapp för mamma och pappa."

 

Framtiden för det uppväxande släktet

Som tumörforskaren Lennart Hardell, vid onkologiska institutionen i Örebro, för några månader sedan visade så finns en (dock inte helt säkerställd, urvalet var för litet) överrisk för tumörer vid användande av mobiltelefon. En osäkerhetsfaktor är tiden. Det kan ta från tio år och uppåt att utveckla en hjärntumör. Möjligen kan vi få mycket dystra besked om vad Industrins ansvarslösa spel om våra småttingars och barns hälsa sådär när det är dags för dem att börja på gymnasium. En utmärkt artikel, inte lika ensidigt refererande vad industrin säger om nallarna, finns att läsa i begravningsnumret av Natur&Vetenskap 8/99 (som inkorporeras i konkurrenten Illustrerad Vetenskap från nu) som i dagarna landade i kioskställena. Den visar på en fartblindhet inför säkerhetsaspekterna som är mycket avslöjande. Och hur oroade humanforskare bekymrat ruskar på huvudena. Se www.natvet.com
(Huvudstoryn handlar om dagens solförmörkelse. Förmörkelsen av industrins försiktighetstänkande belyses utmärkt den också!)

 

Halverat skyddsavstånd - dubblerad skaderisk

Jag erinrar mig en episod för ett år sedan, då jag hade ett längre samtal med en chefstekniker vid ett av landets största hälsoinstitutioner, med tillsyn på sjukvårdsområdet. Chefsteknikern, civilingenjör på elektronikområdet och specialist på mikrovågor, var mycket bekymrad över utvecklingen (vi talade primärt om EMC, störfält mellan elektriska apparater, här finns en EU-standard). -Industrin vill halvera skyddsavståndet för mobiltelefonerna i sjukhusmiljö, sa han mycket tungt. Det vill de på samma gång som frekvensen på de nya mobiltelefonerna fördubblas: från 900 MegaHertz till 1800! Det är sanslöst. Industrin har inget säkerhetstänkande över huvud taget. De är enbart intresserade av att kränga sina apparater. Vi talar helt olika språk och kan inte kommunicera med varann!
(För den som är intresserad av problematiken finns en utredning om tillbud där kuvöser slås ut, rullstolar som skenar, flygplan som går ur kurs med mera, gjord vid Linköpings universitet, titeln har jag inte i huvudet, men kan letas upp om någon vill ha reda på den). Till saken hör, att medicinarna vid teknikerns institution knappast lyssnade på hans oro. Teknikern var alltså humanist, och (human?-) medicinarna var teknokrater!

 
i lever alltså i den upp-och nervända världen och riskerar en kraftig buklandning så småningom. Det är därför mycket viktigt att stanna upp ett slag och fundera över den framrusande teknikens baksidor. Redan Einstein utfärdade kraftiga varningar för hur det kan gå, när människan tror sig vara GUD som styr universums lagar.

Jan Åberg

Ps: Kommersialismens framfart med vår hälsa är förstås inte begränsad till utfallet av det ytterst osäkra fullskaleexperimentet med mikrovågsstrålning. Den har sitt genomslag på en mängd andra områden. Den nya gentekniken med fåret Dolly till exempel är kanske det (hitintills!) spektakuläraste. Resultatet: Kopian Dolly hade åldrats många år i förtid redan vid nedkomsten. Och bakom den här nya tekniken har industrin köpt en tjänstvillig forskarstab som hela tiden förser direktörerna och snikna aktieägare med "vetenskapliga" argument om att den här nya tekniken inte bara är ofarlig: den sägs dessutom vara "bra" för individen och samhället!

Men sedan när blev det bra med virusresistenta växter och djur? Sedan när blev det nyttigt att trefaldiga risken för hjärntumör vid mikrovågsstrålning? Sedan när blev det vetenskapligt djärvt att forska på maktens villkor?

Har du egna exempel på de här sakerna, så ge mig ett kort e-postmail!

Jan Åberg

(Startsverige.nu - Bannerbyte)
(Startsverige.nu - Bannerbyte)
(Har du för övrigt tänkt på de som lägger "nallen" på babytäcket i barnvagnen - vilket ansvar tar Nokia och Ericsson för detta? Eller, som där jag nu arbetar, där man har DECT-telefoner i fickan, nära könsorganen åtta timmar varje dag. Hur ser den - mot förmodan uppkomna - avkomman ut som ett resultat av detta?)


Åter till förstasidan
Välkommen och tyck till i gästboken
© http://www.kvicksilver.org/